Home / Yeşilçam Filmleri / Ali Avaz Filmleri, Ali Avaz Hayatı

Ali Avaz Filmleri, Ali Avaz Hayatı

 

Ali Avaz
Doğum 2 Mart 1936
Harput, Elazığ, Türkiye
Ölüm 27 Kasım 2013 (77 yaşında)
İstanbul
Meslek Oyuncu, şarkıcı, yapımcı
Etkin yıllar 1967-2013

Ali Avaz (d. 2 Mart 1936 , Harput ; ö. 27 Kasım 2013, İstanbul) Türk halk müziği sanatçısı, yapımcı ve oyuncu.

Yaşamı

2 Mart 1936 tarihinde Elazığ ili Harput ilçesinde doğdu. İlkokulu Mersin, Elazığ ve İzmir’de tamamladı. İlkokulda yazdığı Evde Ders isimli oyun bir yarışmada ikinci oldu. Gençliğinde Ali Harputlu Tiyatrosu’nu kurdu Anadolu’ya turne yaptı. Kendi yazdığı Sarı Çizmeli Mehmet Ağa oyununu oynadı bu turneler 5 sene devam etti. 1971’de Nezihe Güler, Necip Tekçe, Baki Tamer, Güngör Küçükertuğran isminden oluşan bir kadro kurdu. Bu oyunu tekrar Anadolu’ya götürdü. Turne 72 gün sürdü. Bu turne sonrası tiyatro hayatına son verdi.

1962 senesinde Doğu Bank İş Hanı’nda Şair Söğütoğlu ile ortak olarak İstanbul Plak firmasını kurdu. İlk plağını da bu tarihte okudu. Tiyatro yaptığı yıllarda Ali Evleniyor isimli bir parodi yazdı. Bu parodiyi plağa okudu. Plak müthiş bir patlama yaptı. Bu plakların bir tarafı Gırgır bir tarafı, siyasi taşlamalardı. İstanbul Plak, Stereo teşkilatını ilk getiren firmaydı. Stereo olarak Türkiye de çıkan ilk 45’lik Gönül Akkor’a yapılan, Bana Neler Vaat Ettin isimli plak olmuştur. Erkin Koray, Mine Koşan, Arif Sağ, Çetin Alp gibi sanatçıların ilk 45’liğini Ali Avaz yaptı. Cem Karaca için yaptığı “1 Mayıs” parçası nedeniyle Türk Ceza Kanununun 141 ve 142. maddeleri ile yargılandı. Kaset toplatıldı, mahkemelik oldu. Nazım Hikmet’in adını korkudan kimse ağzına alamazken, Cem Karaca’ya, 1 Mayıs Şeyh Bedrettin Destanı yaptı. Peşinden Safinaz geldi; Zeki Müren, Gönül Akkor, Yıldıray Çınar, Cem Karaca, Güneri Tecer, Mustafa Yolaçan gibi 40’a yakın sanatçıyla çalıştı. 1979’un sonunda korsan kasetler yapılmaya başlayınca müzik yapımcılığını bıraktı.

1972’de Nişan Hançer’in yönettiği “Sarı Öküz Parası” adlı filmle sinemaya başladı. İkinci filmi Hacı Ağalar Kralı oldu. Sanat hayatında onlarca ödülü olan Ali Avaz’a 27 Nisan 2010’da Kadıköy Halk Eğitim Merkezinde ona, Yüzyılın Sanatçıları, Onur Ödülü verildi.

27 Kasım 2013’te rahatsızlığı nedeniyle İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Filmografi

  • Kara Gün – 2003 (TV Filmi)
  • Kenar Mahalle – 2002 (Sinema Filmi)
  • Alman Avrat’ın Bacısı – 1990 (Sinema Filmi)
  • Alman Avrat 40 Bin Mark – 1988 (Sinema Filmi)
  • Kıratlı Süleyman – 1986 (Sinema Filmi)
  • Ayşe İle Ali (Ayşem) – 1986 (Video)
  • Yeter Be – 1985 (Sinema Filmi)
  • Patron Duymasın – 1985 (Sinema Filmi)
  • Bayram Benim Neyime – 1974 (Sinema Filmi)
  • Yazık Oldu Ali’ye – 1972 (Sinema Filmi)
  • Süpürgesi Yoncadan – 1972 (Sinema Filmi)
  • Sarı Öküz Parası – 1972 (Sinema Filmi)
  • Hacıağalar Kralı – 1972 (Sinema Filmi)
  • Gardaş Beni Eversene – 1972 (Sinema Filmi)
  • Bir Baltaya Sap Olamadım – 1972 (Sinema Filmi)
  • Garibanız Abiler – 1967 (Sinema Filmi)

Bazı Albümleri

  • Ali Avaz – 3 (1975)
  • Ali Avaz – Alışmışım Bir Kere (2007)

Kaynakça: Ali Avaz

About Admin

Ayrıca Kontrol Edin

Ali Poyrazoğlu Filmleri, Ali Poyrazoğlu Hayatı, Hdd Dolumu

Ali Poyrazoğlu Filmleri, Ali Poyrazoğlu Hayatı

  Ali Poyrazoğlu Doğum 9 Temmuz 1946 (71 yaşında) İstanbul Milliyet  Türkiye Meslek Tiyatrocu,Oyuncu Etkin yıllar 1960-günümüz …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir