Sata HDD Nedir?

Sata HDD Nedir?

Günümüzde sabit disk ara birim çeşitliliği oldukça fazladır. Sabit disk ara birimleri genel olarak Sata, Pata, Sas ve Scsı olarak ayrılmıştır. Yazımızda disk ara birimlerinden sata hdd nedir konusunu sizlere elimizden geldiğince anlatmaya çalışacağız. Sata hdd hakkında bilgi almak için, hazırlamış olduğumuz makaleyi okumaya devam edebilirsiniz.

Sabit Diskler

Sabit disklerin genel olarak görselleri, boyutları ve fiziksel özellikleri bir birine benzerlik göstermektedir. Sabit diskler arasında yalnızca ssd harddiskler bu konuda farklılık göstermektedir. Sabit disklerin türünü bir birinden ayırabilmek için soketlerine bakmak yeterli olmaktadır. Her bir türün soket girişleri, kanal başı sürücü sayısı, bant genişliği, kablo türü ve kablo uzunluğu birbirinden farklılık göstermektedir.

Aşağıdaki görselde, sata basit disk data kablosu ve IDE kablosu yer almaktadır. Bu soket girişlerine bakarak kullanmış olduğunuz harddiskin türünü anlayabilirsiniz.

 

SATA HDD Nedir?

Sata sabit diskler Pata sabit disklerden sonra üretime girerek piyasaya sürülmüştür. Seri veri alış verişine imkan sunmaktadır. Sata disklerde haberleşme tek yönlü yapılmaktadır. ATA komutu ile işlemlerini yürütmektedir.

Sata sabit disklerde iletken kablo sayısı azdır ve bant genişliği sebebi ile kablolarının boyutları ince ve uzundur. Sata sabit diskler kablo yapısı itibari ile kasa içerisinde az yer kapladığından dolayı sıklıkla tercih edilmektedir. Kablonun kasa içerisinde fazla yer kaplamaması, hava sirkülasyonu açısından oldukça avantajlıdır.

Bu sabit diskler kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Sata 1 ve Sata 2 şeklindedir. Sata 2 sabit diskini, sata 1 sabit diskinden ayıran en önemli nokta, sata 2 sabit diskinin bilgisayarın diğer parçalarını ile hızının, sata 1’e oranla iki kat daha hızlı olmasıdır. Yani sata 2, sata 1’e göre iki kat daha hızlı çalışmaktadır.

Toplama kasa yapanların sata ve pata seçiminde oldukça dikkatli olmaları gerekmektedir. Ana kartınız pata uyumlu ise diğer ekleyeceğiniz parçaların hepsinin pata uyumlu olması gerekmektedir. Pata uyumlu karta, sata uyumlu parçaları eklemeye çalışmanız, güç ve diğer bağlantı kablolarının bağlanmasında sizlere büyük sıkıntı çıkaracaktır.