3D Teknolojisi Nedir ?
3D ya da “Stereoskopi”, beynimizin üçüncü bir boyutu nasıl algıladığına yapılmış bir atıftır. Gözlerimiz, birbirleri arasında yaklaşık olarak 50 – 75 mm mesafeye sahiptir, yani her göz dış dünyayı biraz farklı bir açıdan görür. İki taraftaki görüntü, küçük bir farklılık dışında birbirine çok benzer olmalıdır.
Birbirinden çok az farklı olan iki görüntü beyne gider, ki bu noktada bu ufak farklılığı dengelemek için çok fazla geometrik işlem gücü gereklidir. İşte iki resim arasındaki bu ufak farklılık, 3D denilen teknolojidir. Yani beynimiz, aynı şeyin iki farklı perspektifini alıp bu iki perspektifi dengelemesiyle gerçekleşmektedir.
Günümüz modern 3D teknolojisi de bu işlemi tekrarlamaya çalışmaktadır. Bütün 3D gözlükler ve projektörler, her bir gözün farklı perspektifler ile beslenmesini sağlamaya çalışmaktadır.
Evet, bir bakıma kolaydır. Beynin iki farklı görüntü arasındaki perspektif farkını algılaması, matematik ve geometri sayesinde tüm açıları algılayıp görüntüleri eşitlemesi çok kolay. Zor olan şey ise, bütün bunları kamera ile yapmak ve görüntüyü katletmeden her bir göz için farklı görüntüleri sağlamaktır.
3D’nin altında yatan mantık aslen çok basittir. İnsan, iki gözü ile aldığı görüntüyü beyninde birleştirerek ideal görüntüyü elde eder. 3D neticede bakılan objelerin derinlik hislerinin de algılanmasıdır. İdeal 3D görüntü özel yapılmış 3D gözlükleri ile izlenilebilir. Sinemalarda verilen 3D gözlükleri basit bir yapıyla imal edilmişlerdir.
3D Film Nedir?
CCFL İNVERTERLER; Anakarttan aldığı besleme gerilimini LCD panel arkasındaki floresanın ışıyabileceği yüksek voltaj seviyesine yükselten (AC 400 – AC 1600V) ve anakarttan aldığı komutlara göre LCD ışığının açma-kapama ve ışık şiddeti, uyku modu gibi özelliklerini düzenleyen, LCD kapak içerisinde genellikle LCD’ nin alt yada üst kısmına yatay döşenmiş pozisyonda bulunan elektronik devredir.
İlerleyen teknoloji her alanda olduğu gibi sinema sektöründe de büyük gelişmelerin ortaya çıkmasına ön ayak olmuştur. Var olan teknolojik gelişmelerden biride 3d filmlerdir. 3d film nedir ve nasıl çekilir hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, doğru adreste bulunduğunuzu söylemek isterim.
3D Nedir?
3d yani diğer bir adıyla üç boyut, izleyicide en, boy ve derinlik hislerini ortaya çıkarmaktadır. Kişi 3d yapımı izlediğinde saymış olduğumuz bu 3 hisside aynı anda yakalamaktadır. Bu yapım içerisinde, var olan her nesnenin uzunluğu, genişliği ve derinliği oldukça net hissedilir.
3D Film Nedir?
3d film derinlik algılamada yaratılan yansıma ile oluşturulan oldukça gelişmiş bir sinema filmi metodudur. 3d filmlerde özel olarak tasarlanmış kameralar kullanılarak, çekilen görüntüler iki farklı perspektif ile kayıt altına alınmaktadır.
3d filmleri izleyebilmemiz için harici aparatımızın yani gözlüğümüzün olması gerekmektedir. Sinema salonunda yada satın almış olduğunuz 3d filmi evinizde izleme kalktığınızda, aracı aparat olarak gerekli olan gözlük mevcut olmadığında, film 3d teknolojisi ile çekilmiş olsa dahi, aracı aparat olmadığından dolayı, filmi 3 boyutlu izlemimiz mümkün olmayacaktır.
Gözlüğün burada yapmış olduğu işlem, beynin perspektif olarak nesnelerin algılanmasında ortaya çıkardığı iki boyut algısını yok etmektir.
3D Filmler Hakkında
Bilinen ilk 3d film 1915 yılının 10 haziranında Edwin S. Porter ve W.E. Waddell tarafından Amerika’da piyasa sürülmüştür. Üç filmi birden piyasa süren yapımcılar tarihte ilk olma özelliğini bulundurmaktadır. Yapımcıların piyasa sürdüğü ilk 3d filmler, kırsal yaşam, niagara çağlayanları ve jim the penman’dır.
Günümüze kadar büyük gelişme gösteren 3d yapımlar artık, kişide gerçeklik algısını son safhaya getirmiştir. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan sanal gerçeklik gözlükleri kişiye 360 derecelik izleme hissi vererek, izleyiciyi adete oynatılan filmin içine sokarak, filmin bir karakteri yapmaktadır.