DTS Nedir?
Dts günlük hayatla sürekli karşımıza çıkan bir kavramdır. Peki nedir bu dts, ne anlama gelmektedir? Açılımı nedir?
Dts açılım olarak dijital sinema sistemleri anlamlarına gelmektedir. Dilimize Digital Theatre Systems kelimesinden çevrilmiştir. Dts’nin sıklıkla kullanılmış olduğu konuşmacı aralığı 20 HZ ve 120 HZ aralığıdır. Yaygın olan versiyon ise 6 değişik ses kanalını oluşturan Dolby dijitaldir. Bu ayrıca stereo ve mono biçimlerine de destek sağlamaktadır.
Dolby Dijital EX
Dolby dijital ex asıl olarak bakıldığında maxrix ses kayıt teknolojisine dayanarak destek sağlamaktadır. Dijital ex genel olarak tek arka kanala sahip olur. Dijital ex kodlama olarak standartta 5.1 kanal ve ek olarak 6.1, 7.1 çıkışı da oluşturabilir.
Dolby Dijital Surround EX
Bu versiyon normal ex versiyonun sinema versiyonudur. Dolby dijital surround ex 1999 yılında geliştirilmiştir. Geliştiriciler Lucas Film ve THX’dir. İlk olarak The Phantom Menace ve Star Wars Episode I filmlerinde kullanılmıştır. Bu versiyon 5.1 arka ses film müziklerini 6’ya taşıyarak, efekt lokasyonlarını geliştirmek amacı ile geliştirilmiştir.
Bu versiyonda 5.1 genel sistem hiçbir kayba ve bilgi eksikliğine uğramadan kolaylıkla oynatılabilmektedir. Versiyonda ek hoparlör desteği mevcut olup 6.1 ve 7.1 sistemlerde de kayıpsız çıktı alınabilmektedir.
Dolby Dijital Live
Bu teknoloji DDL video oyunları için gerçek zamanlı sunulmuş ayrıcalıklı bir ses kodlama teknolojisidir. Bu teknoloji konsol ve bilgisayar oyunlarında sinyali ses biçimine çevirip, tek bir kablo ile taşımaktadır. Bu teknoloji DTS Connect’in rakip firması olan DTS tarafından piyasaya sürülmüştür.
Dolby dijital live bir çok üreticinin ses kartlarında yer alan bir teknolojidir. DLL teknolojisini genel olarak destekleyen aygıtlar, realtek, Xbox, nforce 2, Cmedia, PCI, creative labs ve X-fi’dir.
Dolby Dijital Plus
Dloby dijital plus E – AC – 3 ve AC – 3 kodlaması üzerinde geliştirilmiş genel bir kod sistemidir. Bit oranları olarak 6.114 Mbit/S’ye kadar yükselme sağlamaktadır. En önemli özelliği 13.1’e kadar, ses kanallarını destekliyor olmasıdır.
Bu versiyonda sıkıştırmadan doğacak kodlama hataları en aza indirilmiştir. Bu versiyonun olumsuz yönü ise AC – 3 bilgisayar donanımı ile uyumsuz olmasıdır. Bluray ray disklerde ek kanallar yöntemi ile E – AC – 3 kullanılabilmektedir.